Op deze pagina treft u diverse omschrijvingen van fietsroutes die u kunt beleven met behulp van de Abellife route app.
Rondom Alkmaarroute
Fietsen van Kaasmarkt Alkmaar naar Broekerveiling en Bedevaartsoord
(28 en/of 21 kilometer)
De noordelijke route (28 km) gaat door parken als Geestmerambacht en de Oudorper Polder, naar de dorpen van Langedijk en het Rijk der Duizend Eilanden. Oorspronkelijk lagen hier zo’n 15.000 eilanden waarop groente werd verbouwd, die via de Broeker Veiling werd verhandeld.
De zuidelijke route (21 km) gaat door de bosrijke gebieden als de Alkmaarder Hout en Landgoed Nijenburg naar Heiloo. Via het Vennewater, fietst u naar het bedevaartsoort Onze Lieve Vrouwe ter Nood en heeft u een prachtig zicht op de strandvlakte en de duinen.
Brede Duinroute
Fietsen langs zee en door bos, duin en polder
(35 of 47 kilometer)
Deze fietsroute gaat door het fraaie duinen bosgebied van de Schoorlse Duinen naar de Hondsbossche Zeewering en door het groene weidegebied tussen Bergen en Alkmaar. Een gebied ten uitstek om het hoofd even leeg te maken en te genieten van al het moois.
Snuif de zilte zeelucht op. Onderweg komt u langs mooie architectuur, kunst en natuurlijk natuur.
Bollen- en Duinroute
Fietsroute langs bollen, bossen en duinen (40 kilometer)
Deze fietsroute gaat door het bollenland en het natuurrijke duingebied tussen Egmond en Castricum. In de bollentijd (april/mei) fietst u hier langs een kleurrijke lappendeken van bollenvelden maar ook in andere maanden is deze route meer dan de moeite waard. Onderweg komt u in Castricum langs archeologisch centrum Huis van Hilde, de Adelbertusakker van Egmond Binnen en de ruïne van de graven van Egmont, het afstappen waard!
Leeghwaterroute
Fietsen door Werelderfgoed de Beemster, de Schermer en de Eilandspolder
(44 kilometer)
Fietsen onder zeeniveau over de bodem, over de ringdijken en langs de vaarten en molens van de meest unieke droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: De Schermer en De Beemster. Tussen deze meren, lag een eiland. Het is nu bekend als het natuurgebied De Eilandspolder met prachtige dorpjes, zoals De Rijp, Driehuizen en Schermerhorn. De route is vernoemd naar Jan Adriaanzoon Leeghwater, hier geboren en als molenbouwer bij de drooglegging betrokken was.
Haring- en Henneproute
Fietsen of wandelen over het voormalige schermereiland
Fiets (30 kilometer) of wandelroute (10 kilometer) over het voormalige Schermereiland vanuit de Rijp. Zijn er in Noord-Holland nog ontdekkingstochten mogelijk? Jazeker! Op ruim een half uur rijden van Amsterdam en minder dan twintig minuten van Alkmaar, Hoorn en Purmerend ligt het Schermereiland, de tegenwoordige Eilandspolder. Samen met de Schermer en de Beemster een prachtig oud cultuurlandschap in het groene hart van Noord-Holland. Massatoerisme treft u hier niet aan. U vindt er rust, ruimte, natuur en verstilde dorpen. De herinneringen uit een rijk en opmerkelijk verleden liggen er voor het oprapen. Het gebied laat zich bij uitstek per fiets of te voet verkennen.
Stolpenroute
Fietsen langs stolpboerderijen in Heerhugowaard
De piramide van de polder, zo wordt de stolp ook wel genoemd, een uniek icoon in het Noord-Hollandse landschap. In Heerhugowaard staan er nog 174.
Tijdens deze fietsroute komt u langs vele stolpen, geheel of gedeeltelijk authentiek, verbouwd of nieuwbouw.
Onderweg vertellen wij hoe ze ontstaan zijn en waarom ze zo goed in het landschap passen.
Pontjesroute
Fietsen rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.
U fietst langs het opzwepende water van het enige grote meer dat in de Gouden Eeuw niet werd drooggemalen. Onderweg passeert u vijf pontjes. Bij twee pontjes moet u zelf overvaren door het draaien aan een lier. In de nattere veenland laten de vele weidevogels zich luidkeels horen en vanaf de ringdijken kijkt u in de laag gelegen droogmakerijen. In de diverse pittoreske dorpjes bevinden zich kleine musea en horecagelegenheden.