VERHAlEN UITGELICHT

Hieronder leest u het verhaal achter de bijzondere routes.
De routes zijn te downloaden via de AbelLife fietsapp (keuze RegioAlkmaarRoutes)

Thema: de groene stad

De oudste bewoningslocaties van Nederland liggen op de hogere en droger gelegen plaatsen. In de kuststrook bevinden deze zich op de zogenoemde strandwallen. We vinden hier steden en dorpen met prachtige kerken, (restanten van) kastelen, maar ook lommerrijke landgoederen, parken en recreatiegebieden.

Regio Alkmaar
De duinen in de Regio Alkmaar zijn de hoogste van Nederland en beschermen ons tegen het water van de Noordzee. Ze vormen de meest westelijke strandwal van onze regio. Iets oostelijker ligt een oudere strandwal. Hierop liggen de stad Alkmaar en dorpen, zoals Heiloo, Oudorp, Uitgeest en Akersloot. Vanuit deze strandwal werd het omliggende land ontgonnen. Veelal vanaf dijken, zoals bij de dorpen van de gemeente Langedijk. Maar ook door het droogleggen van meren, als de Heerhugowaard.
Dit gebied is rijk aan bijzondere plekken, zoals de grootste kaasmarkt van Alkmaar, het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo en de oudste doorvaart groenteveiling de Broeker Veiling, locaties die jaarlijks meer dan tienduizenden bezoekers trekken. Maar ook passeert u vele groene gebieden, zoals landgoed Nijenburg en de Alkmaarder Hout en stolpboerderijen, die ook wel de Pyramides van het Noorden worden genoemd.

Twee bijzondere fietsroutes met een verhaal

Rondom Alkmaarroute (28 en/of 21 kilometer)
Fietsen over de strandwal langs kaasmarkt en veiling, door parken en landgoederen. De noordelijke route (28 km) leidt u via de Molens van de Oudorperhout, naar de dorpen van Langedijk en het Rijk der Duizend Eilanden. Oorspronkelijk lagen hier zo’n 15.000 eilanden waarop groente werd verbouwd, die via de Broeker Veiling werd verhandeld. Inmiddels zijn vele van deze eilanden bewoond en bebouwd met prachtige villa’s. Via het grote recreatiegebied Geestmerambacht fiets u weer terug naar Alkmaar. De zuidelijke route (21 km) leidt via de Alkmaarder Hout, naar men zegt het oudste park van Nederland, naar Heiloo. Via het Vennewater, fietst u naar het bedevaartsoort Onze Lieve Vrouwe ter Nood en heeft u een prachtig zicht op de strandvlakte en de duinen. Via landgoed Nijenburg komt u weer op de kaasmarkt van Alkmaar.

Stolpenroute (22 km)
Fietsen langs de stolpboerderijen van Heerhugowaard. Een polder die bekend staat om zijn innovatieve bouw. Maar ook vinden we hier de piramide van de polder, zoals deze boerderijtype uit de Gouden Eeuw ook wel genoemd. De stolp is een uniek icoon in het Noord-Hollandse landschap In Heerhugowaard staan er nog 174. Tijdens deze fietsroute kom je langs vele stolpen, geheel of gedeeltelijk authentiek, verbouwd of nieuwbouw. Onderweg wordt je geïnformeerd hoe ze ontstaan zijn en waarom ze zo goed in het landschap passen.

Thema: Water

Onze molens, polders, grachten en dijken zijn wereldberoemd. Het zijn monumentale iconen van onze strijd tegen het water. Bijna een derde van Nederland ligt onder de zeespiegel. Voor bijna elke vierkante meter land is en wordt nog steeds hard gevochten. Maar het vele water biedt ook recreatieve mogelijkheden.

Regio Alkmaar
De duinen in de Regio Alkmaar zijn de hoogste van Nederland en beschermen ons tegen het water van de Noordzee. Achter de duinen lagen vroeger vele meren en moerassige stukken land, beschermd door dijken, zoals de 126 km lange Westfrieseomringdijk. In de Gouden Eeuw werd begonnen met het droogmalen van de meren.
Aan de oostzijde van Alkmaar liggen de grote beroemde droogmakerijen, zoals De Schermer en De Beemster. Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is één van de weinige meren, dat niet werd drooggemalen. Tussen deze droogmakerijen en meren liggen karakteristieke dorpjes, zoals De Rijp op het oude veenland. Natte graslanden met vele sloten en kenmerkende namen als Eilandspolder en Rijk der Duizend Eilanden. Ze vormen een uniek natuurlandschap voor water- en weidevogels.

Twee bijzondere fietsroutes met een verhaal

Pontjesroute (41 kilometer)
De Pontjesroute is een aantrekkelijke fietsroute rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, waarin vijf pontjes zijn opgenomen. Bij twee pontjes moet u zelf overvaren door het draaien aan een lier. U fietst langs het opzwepende water van dit grote meer en over de ringdijken van diepe droogmakerijen, met hun strakke patroon van sloten, wegen en vaarten. In de nattere veenland laten de vele weidevogels zich luidkeels horen.
Onderweg passeert u diverse pittoreske dorpjes, kleine musea en horecagelegenheden.

Tip: Fietst u buiten het toeristenseizoen? Kijk dan even naar de vaartijden van de pontjes: www.voetveren.nl.

Leeghwaterroute (44 kilometer)
Fietsen onder zeeniveau over de bodem, over de ringdijken en langs de vaarten en molens van de meest unieke droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: de Schermer en de Beemster. Tussen deze meren, lag een eiland, nu bekend als De Eilandspolder met prachtige dorpjes, zoals De Rijp, Driehuizen en Schermerhorn. De route is vernoemd naar Jan Adriaanzoon Leeghwater, hier geboren en als molenbouwer bij de drooglegging betrokken was.

Thema: Kleuren en Geuren

Nederland is wereldberoemd om haar prachtige bollenvelden. Zij worden van oudsher gekweekt in de kuststreek. Het hoogtepunt van de bloeiperiode is eind april/begin mei. De duinstreek trekt sinds jaar en dag ook vele kunstenaars. Zoals de Egmondse School, met schilders als Hitchcock en Melchers en de Bergense School, met schilders als Toorop, Gestel en Colnot.

Regio Alkmaar
De duinen in de Regio Alkmaar zijn de hoogste van Nederland en beschermen ons tegen het water van de Noordzee. De duinen zijn prachtige recreatiegebieden waar het fijn wandelen en fietsen is. Ook worden ze gebruikt voor het filteren van ons drinkwater. Achter de duinen liggen de bollenvelden, maar ook dorpen met een rijk verleden.
De eerste bewoning vond plaats rondom de Adelbertusput bij Egmond Binnen, wat later resulteerde in een grote abdij en het graafschap Egmond. Nog weer later werd dit graafschap opgesplitst in Heerlijkheden. Landgoederen verschenen en ook kunstenaars deden hun intrede. In Bergen bevindt zich het Museum Kranenburg met kunst van de Bergense en Egmondse School. In Castricum bevindt zich het Huis van Hilde het provinciaal archeologisch museum en in Egmond kunt u in het Huis Egmont terecht over het grafschaap Egmond.

Twee bijzondere fietsroutes met een verhaal

Brede Duinenroute (35 of 47 kilometer)
Fietsroute door bos, duin en polder en kunstenaarsdorp Bergen (35 of 47 kilometer)

Deze fietsroute gaat door het polderlandschap naar de hoogste duinen van Nederland; het fraaie duin- en bosgebied van de Schoorlse Duinen en de Hondsbossche Zeewering. Bijzonder in deze duinen zijn de uitgestrekte heidevelden. Onderweg passeert u het dorp Bergen, dat bekend staat om haar mooie architectuur, galerieën en museum Kranenburg. In Schoorl bevindt zich het klimduin, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft.

Bollen en Duinroute
Fietsroute langs bollen, bossen en duinen (40 kilometer)

Deze fietsroute gaat door het bollenland en het duingebied tussen Egmond en Castricum. In de bollentijd (april/mei) fietst u hier langs een kleurrijke lappendeken van bollenvelden maar ook in andere maanden is het meer dan de moeite waard om deze tocht langs velden, dorpen en door de duinen te ondernemen. Onderweg komt u in Castricum langs archeologisch centrum Huis van Hilde, de Adelbertusakker van Egmond Binnen en de ruïne van de graven van Egmont, het afstappen waard!